Novosti

EDIH Adria i RIMAP platforma u prilogu Vox Novog lista

Ovomjesečna rubrika 3PETavanje fokusira se na RIMAP, regionalnu inovacijsku matchmaking platformu koju je Sveučilište u Rijeci razvilo u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije PRIGODA. Riječ je o platformi za prijenos znanja između akademske zajednice i gospodarstva u Primorsko-goranskoj županiji i šire, a razvijena je s ciljem razvoja inovacijskog ekosustava u regiji. 

Platforma omogućuje umrežavanje gospodarskih subjekata, poduzetnika, istraživača, znanstvenika, javnog i nevladinog sektora te ostalih zainteresiranih sudionika s ciljem transfera znanja temeljenog na rezultatima istraživanja i razvojnih djelatnosti. Ujedno potiče višesmjernu interakciju i proaktivno umrežavanje za povezivanje razvojnih projekata i potreba gospodarskog i javnog sektora s istraživačkim i inovacijskim rješenjima, dostignućima, kompetencijama i potencijalima znanstvenog sektora. RIMAP omogućuje mapiranje potreba gospodarstva i javnog sektora na polju razvoja i implementacije naprednih digitalnih tehnologija s potencijalom stvaranja proizvoda i usluga više dodane vrijednosti kroz multidisciplinaran pristup objedinjujući resurse, infrastrukturu, znanja, kompetencije te dostupnost ljudskog kapitala u regiji, a kao primjer dobre prakse bit će predstavljena na EU knowledge valorisation weeku krajem travnja u Bruxellesu.

Prema riječima Damira Medveda, direktora EDIH Adria platforma će biti od ključnog značaja za realizaciju projekta EDIH Adria. Cilj projekta je financiranje razvoja malih i srednjih poduzetnika, ali i transfer znanja, edukacije na temu novih tehnologija i posebno njihovo umrežavanje – a tu će RIMAP imati ključnu ulogu. EDIH Adria ima ambiciozne planove i bez korištenja naprednih digitalnih alata te ciljeve će teško biti ostvariti. Pronalaženje adekvatnih partnera za edukaciju i realizaciju projekata često je malim organizacijama previse kompleksno – za to jednostavno nemaju vremena. 

RIMAP bi im trebao u tome pomoći razumijevanjem potreba i preferencija svake organizacije koja se registrira na platformi te vjerujem da će planirane nadogradnje ići u tom smjeru. 

Budući razvoj platforme u okviru EDIHA Adria projekta svakako bi trebao ići u smjeru daljnjeg razvoja »matchmaking engine«, tj. funkcionalnosti koja će automatizirati pronalaženje partnera i predlagati asocijacije temeljem analize ne samo meta podataka već i kompletnom analizom projektnih prijedloga i drugih informacija prisutnih na platformi. Sljedeća korisna funkcionalnost bila bi automatizacija prikupljanja podataka o otvorenim i najavljenim natječajima za financiranje projekata na razini EU-a i RH koja bi trebala omogućiti korisnicima jednostavnije snalaženje u velikom broju natječaja koji često prođu nezamijećeni. Regionalni kontekst i širenje platforme sigurno bi trebao biti jedan od važnijih ciljeva daljeg razvoja – samo prisutnost većeg broja zainteresiranih subjekata osigurava da će se pomoću platforme osigurati njihovo kvalitetno povezivanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale vijesti

Ostale vijesti

što je

de minimis?

Potpora male vrijednosti, koja u ukupnom iznosu ne može biti veća od 200.000 € po pojedinom poduzetniku, odnosno 100.000 € ako je riječ o poduzetniku koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza za najamninu ili naknadu, u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine.

Pri tom se uzimaju u obzir sve potpore male vrijednosti (zbrajaju se) neovisno o instrumentu, namjeni i razini davatelja potpore male vrijednosti.

EDIH Adria

Prijava

Osobne podatke prikupljene ovom prijavom koristit ćemo u skladu s Pravilima privatnosti.