Novosti

Održana jednodnevna radionica, „Pametni gradovi – upravljanje infrastrukturom“ namijenjena komunalnim društvima

U prostoru Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci – Step RI održana je jedna u nizu predviđenih tematskih informativnih radionica u sklopu projekta EDIH Adria.

Održana jednodnevna radionica, „Pametni gradovi – upravljanje infrastrukturom“ , bila je namijenjena komunalnim društvima s fokusom na vodoopskrbu i odvodnju na kojoj su sudjelovali predstavnici komunalnih društava iz Primorsko goranske i Istarske županije.

Dvadesetak sudionika radionice imalo je priliku kroz uvodni dio dobiti osnovne informacije o projektu EDIH Adria. Direktor projekta, Damir Medved, naglasio je da je koncept EDIH-a (European Digital Innovation Hubs – Europski digitalno inovacijski centri), kojih danas u Europi ima preko 150, osmišljen kako bi kroz poticanje korištenja novih i naprednih tehnologija omogućio napredak gospodarskog i javnog sektora. Europa je postala svjesna činjenice da je tvrtkama i javnom sektoru dostupna tehnologija koja može pojednostaviti poslovanje i povećati efikasnost (digitalizacija administrativnih i proizvodnih procesa, upotreba umjetne inteligencije, korištenje superračunala itd.), no da se ista ne koristi i ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri. Razloga tome je nekoliko: od nedostatka specifičnih znanja i stručnog osoblja, nedostatka financijskih sredstava, slabe razine interoperabilnosti u gospodarskom i javnom sektoru itd.

Rješenja ovih problema dijelom nude EDIH-ovi, pružajući gospodarskom i javnom sektoru financijsku i stručnu pomoć u analizi, identifikaciji i strateškom pristupu procesu digitalne transformacije.

S praktičnim primjerima digitalnih rješenja specifičnih za javna i komunalna poduzeća sudionike su upoznali stručnjaci iz Ericssona Nikole Tesle, partnera na projektu EDIH Adria. Predstavljene su teme digitalizacije dokumentacije i procesa, IoT (Internet of Things) arhitekture za komunalna poduzeća te interakcije komunalnih poduzeća sa korisnicima.

Prisutni predstavnici komunalnih poduzeća aktivno su sudjelovali u raspravi održanoj kroz panel gdje su dali vrijedne inpute i informacije oko realnih problema s kojima se susreću u poslovanju i na terenu, te njihovim razmišljanjima o procesu digitalizacije poslovanja. Svi su se složili da je digitalizacija bitna i nezaobilazna u bliskoj budućnosti no i da će se komunalna poduzeća u tom procesu susresti s brojnim izazovima.

Kao posebni gosti radionice uključili su se i  predstavnici BECKN protokola – zajednice koja se bavi razvojem i implementacijom skupa specifikacija koji se sastoji od API-ja, podatkovnih modela, referentne arhitekture, transakcijskih mehanizama i globalnih standarda koji, kada ih prihvate digitalne platforme, omogućuju stvaranje decentraliziranih mreža. Ovaj koncept, čija je primjena moguća i u javnom i gospodarskom sektoru, polazi od ideje da će otvorene mreže prirodno poticati inovacije, integrirati aplikacije i platforme, pokrenuti prilike za sve veličine i oblike poslovanja i stvoriti besprijekorna korisnička iskustva.

Radionica je zaključena uz poziv komunalnim društvima na uključenje u projekt EDIH-a Adria kako bi započeli svoju digitalnu transformaciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale vijesti

Ostale vijesti

što je

de minimis?

Potpora male vrijednosti, koja u ukupnom iznosu ne može biti veća od 200.000 € po pojedinom poduzetniku, odnosno 100.000 € ako je riječ o poduzetniku koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza za najamninu ili naknadu, u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine.

Pri tom se uzimaju u obzir sve potpore male vrijednosti (zbrajaju se) neovisno o instrumentu, namjeni i razini davatelja potpore male vrijednosti.

EDIH Adria

Prijava

Osobne podatke prikupljene ovom prijavom koristit ćemo u skladu s Pravilima privatnosti.