Novosti

Što računalstvo visokih performansi (HPC) može učiniti za vaše poslovanje?

Photo by Kvistholt Photography on Unsplash

“Što je uopće računalstvo visokih performansi (HPC)?” Računalstvo visokih performansi općenito se odnosi na praksu agregiranja računalne snage na način koji daje puno veću izvedbu nego što bi se moglo postići tipičnim stolnim računalom ili radnom stanicom kako bi se riješili veliki problemi u znanosti, inženjerstvu ili poslovanju. HPC se zapravo koristi na dva načina: može značiti “računalstvo visokih performansi” ili “računalo visokih performansi”. Iz konteksta je obično prilično jasno koji se smisao koristi.

Što HPC može učiniti za moje poslovanje?

Ako ne gradite raketne motore ili radite na dizajnu za novi avion ili automobil, mogli biste pomisliti da vam HPC nema mnogo za ponuditi. To je vjerojatno bila istina prije 25 godina kada su jedina računala visokih performansi bila superračunala, divovi vrijedni više milijuna dolara o kojima su se brinule legije stručnjaka. Ali iste sile koje su nam donijele prijenosna računala od 300 dolara također su dale računala visokih performansi ljudima koji nikada prije ne bi imali pristup, uključujući tisuće malih i srednjih poduzeća diljem svijeta. Ipak, računalstvo visokih performansi još uvijek nije “jeftino” — dok možete ući u mali klaster koji će uvelike povećati vaše računalne sposobnosti za 10.000 €, to je još uvijek veliko ulaganje za većinu manjih tvrtki. Prvi korak u tom procesu donošenja odluke o implementaciji HPC-a je razviti odgovore na pitanje: “Kako bi moje poslovanje moglo rasti da imam pristup 100x većoj računalnoj snazi?”

Varljivo pitanje

Odgovor definitivno nije “više e-pošte” ili “više powerpoint slajdova,” — čak su i današnja jeftina računala smiješno prenapredna za većinu ovih uredskih funkcija. A ako se vaše poslovanje fokusira na primjer na rukotvorine koje se prodaju u vrlo malim količinama, odgovor bi mogao biti da više računalne snage ne bi imalo utjecaja na vaše poslovanje.

No potrebno je posvetiti neko vrijeme ozbiljnom razmišljanju o tom pitanju prije nego što odustanete od ideje da proširite svoje poslovanje povećanjem svoje sposobnosti računanja. HPC ima gotovo isto toliko upotreba u rješavanju problema koliko i problema koje treba riješiti.

Na primjer, lokalni lanac od četiri benzinske crpke mogao bi koristiti softver za analizu trendova na malo muzorku kako bi pregledao podatke o prodaji u posljednjih 5 godina i dao vam uvid u to koji se proizvodi kada prodaju. Korištenje računala za ovaj problem umjesto intuicije vlasnika može otkriti neke iznenađujuće trendove u podacima koji su redoviti i predvidljivi, a koje se mogu koristiti da pravu robu dopremite u trgovinu u pravo vrijeme. Dodajte podatke o postavljanju polica u tu kombinaciju i sada možete početi utvrđivati koje se police najbrže prodaju i poboljšati prodaju ciljanjem robe s visokom maržom na ta područja.

Mala inženjerska i projektantska tvrtka prirodan je posao za razmatranje HPC-a. Mnoge od tih tvrtki već koriste napredni softver za računalne simulacije na radnim stanicama inženjera u svojim uredima. Možda ste izbjegavali nadmetanje za nove ugovore jer nemate resurse za izvođenje računalnih simulacija u vremenskom okviru koji je na raspolaganju prije roka za odgovor. HPC i tu može pomoći, a prednost u ovoj situaciji je ta što ove vrste poduzeća ne dodaju računalstvo poslu, već samo dodaju više računalstva poslu koji već ovisi o simulaciji.

Isti argumenti mogu se primijeniti i na male proizvodne tvrtke koje koriste softver za dizajniranje računalne pomoći i proizvodnju za optimizaciju kalupa za lijevanje, miješanje, tokove materijala ili bilo koji broj industrijskih namjena.

Što je s financijskom analizom? Recimo da želite svojim klijentima dati investicijsku strategiju prilagođenu trenutnom tržištu i njihovoj toleranciji na rizik, ali nemate dovoljno snage da pretražujete više od nekoliko godina tržišnih podataka? HPC je tu da vam također pomogne, a danas su dostupna čak i rješenja koja će vam omogućiti korištenje provjerenih i istinskih Microsoft Excel radnih listova na klasteru.

Ključ je imati jasnu sliku problema koji pokušavate riješiti

Ključ da biste saznali ima li HPC investicija smisla za vas je znati što želite postići. Implementacija HPC-a za vaše poslovanje bez jasne ideje o tome što od njega želite lako s emože pretvoriti u bespotrebni i značajni trošak.

Kako bi ove nedoumice riješili uz stručnu pomoć i bez naknade obratite se EDIH Adria konzorciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale vijesti

Ostale vijesti

što je

de minimis?

Potpora male vrijednosti, koja u ukupnom iznosu ne može biti veća od 200.000 € po pojedinom poduzetniku, odnosno 100.000 € ako je riječ o poduzetniku koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza za najamninu ili naknadu, u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine.

Pri tom se uzimaju u obzir sve potpore male vrijednosti (zbrajaju se) neovisno o instrumentu, namjeni i razini davatelja potpore male vrijednosti.

EDIH Adria

Prijava

Osobne podatke prikupljene ovom prijavom koristit ćemo u skladu s Pravilima privatnosti.