Novosti

Znate li točno što je digitalna transformacija?

Digitalna transformacija proces je kojim tvrtke ugrađuju tehnologije u svoje poslovanje kako bi potaknule temeljne promjene. Povlastice ovog procesa? Povećana učinkovitost, veća poslovna agilnost i, u konačnici, otvaranje nove vrijednosti za zaposlenike, klijente i dioničare.

Mnogi različiti putovi vode do digitalne transformacije i putovanje svake organizacije bit će jedinstveno. Na primjer, tvrtka može uvesti umjetnu inteligenciju ili računalstvo u oblaku kako bi poboljšala svoje korisničko iskustvo. Ili bi mogao redizajnirati svoj opskrbni lanac kako bi bolje iskoristio strojno učenje. Tvrtka čak može dati precizna predviđanja o proizvodima koje će kupci željeti za nekoliko mjeseci, a zatim prebaciti proizvodnju kako bi zadovoljila potražnju. U svakom slučaju, početak putovanja digitalnom transformacijom zahtijeva novi mindset. To je prilika za ponovno osmišljavanje načina na koji tvrtke vode procese, često iz temelja.

Digitalizacija i digitizacija?

Dva pojma vezana uz digitalnu transformaciju su digitalizacija i digitizacija. Digitizacija je proces prevođenja analognih informacija i podataka u digitalni oblik—na primjer, skeniranje fotografije ili dokumenta i njihovo pohranjivanje na računalo.

Digitalizacija pak,  je korištenje digitalnih tehnologija za promjenu poslovnih procesa i projekata—kao što je osposobljavanje zaposlenika za korištenje novih softverskih platformi dizajniranih za brže lansiranje proizvoda. Dok digitalna transformacija može uključivati napore u digitalizaciji, ona nadilazi razinu projekta i utječe na cijelu organizaciju.

Za većinu tvrtki digitalna transformacija zahtijeva odmak od tradicionalnog načina razmišljanja prema više suradničkom, eksperimentalnom pristupu. Ovi novi načini pristupa poslu otkrivaju nova rješenja koja zauzvrat mogu poboljšati korisničko iskustvo, potaknuti inovacije zaposlenika i potaknuti rast tvrtke na temeljnoj razini.

Očekivanja kupaca uvijek su bili glavni pokretači digitalne transformacije. Počelo je kada je nalet novih tehnologija učinio nove vrste informacija i mogućnosti dostupnima na nove načine, kao što su: mobilni uredaji, social media, Internet stvari (IoT), poslovanje u cloudu itd. Danas kupci očekuju da će sve poslove obavljati digitalno, bilo gdje i kad god, koristeći bilo koji uređaj, sa svim pratećim informacijama i sadržajem koji su im potrebni pri ruci. U konačnici, digitalna transformacija je ispunjavanje ovih sve većih očekivanja.

Transformacijske tehnologije

Gotovo svaka digitalna tehnologija može igrati ulogu u strategiji digitalne transformacije organizacije. Ali tehnologije koje danas i koje će u bliskoj budućnosti igrati središnju ulogu uključuju:

Umjetna inteligencija i automatizacija

Photo by Mojahid Mottakin on Unsplash
Photo by Mojahid Mottakin on Unsplash

Tehnologije umjetne inteligencije (AI), poput strojnog učenja, omogućuju računalu ili stroju oponašanje sposobnosti ljudskog uma. AI uči iz primjera, prepoznavanja objekata, donošenja odluka i više. U kombinaciji s automatizacijom, AI može unijeti inteligenciju i donošenje odluka u stvarnom vremenu u bilo koji tijek rada. Može pokrenuti sve, od inovativnih pametnih proizvoda, od sve personaliziranijih korisničkih i korisničkih iskustava do optimiziranih radnih procesa za upravljanje opskrbnim lancem, upravljanje promjenama i više.

Hibridni oblak

Hibridni oblak je infrastruktura računalstva u oblaku koja povezuje lokalni IT, javni oblak i privatne resurse oblaka uz orkestraciju, upravljanje i prenosivost aplikacija. Stvaranjem jedinstvenog, fleksibilnog, optimalnog oblaka za izvođenje svakog radnog opterećenja – i ne zaključavanjem organizacije u jednu platformu ili dobavljača – hibridni oblak pruža agilnost, skalabilnost i otpornost potrebne za trajni uspjeh digitalne transformacije.

Mikroservisi

Mikroservisi su arhitektura aplikacije izvorne u oblaku u kojoj je jedna aplikacija sastavljena od labavo povezanih komponenti koje se mogu neovisno implementirati. Zajedno s Agile ili DevOps metodologijama, mikroservisi su motor za stvaranje ili suzbijanje digitalnih poremećaja. Organizacijama omogućuje implementaciju novog softvera ili značajki proizvoda dnevno ili ponekad stotine ili tisuće puta dnevno.

Internet stvari

Photo by Jakob Owens on Unsplash
Photo by Jakob Owens on Unsplash

Internet stvari (IoT) su objekti i uređaji opremljeni senzorima koji prikupljaju i prenose podatke putem interneta. IoT uređaji mjesto su gdje se digitalna tehnologija susreće s fizičkom stvarnošću. Aplikacije kao što su logistika opskrbnog lanca i samovozeći automobili generiraju podatke u stvarnom vremenu koje AI i aplikacije za analitiku velikih podataka pretvaraju u automatizaciju i odluke.

Blockchain

Blockchain je distribuirana, stalna i nepromjenjiva knjiga ili zapis elektroničkih transakcija. Blockchain pruža potpunu transparentnost transakcija onima kojima je to potrebno i nedostupan je onima koji to ne trebaju. Organizacije koriste blockchain kao temelj za superotporne transformacije opskrbnog lanca i prekograničnih financijskih usluga.

Uz EDIH Adria započnite proces digitalne transformacije

Uspješni proces digitalne transformacije poslovanja traži detaljnu analizu trenutnog stanja, potreba te mogućnosti za transformaciju. U tome poduzećima mogu pomoći stručnjaci EDIH Adria koji kroz nekoliko različitih usluga vode poduzeće kroz strateški proces digialne transformacije. Obratite nam se i provjerite na koje sve načine možete primjenom novih tehnologija unaprijediti svoje poslovanje, educirati zaposlenike i smanjiti troškove.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale vijesti

Ostale vijesti

što je

de minimis?

Potpora male vrijednosti, koja u ukupnom iznosu ne može biti veća od 200.000 € po pojedinom poduzetniku, odnosno 100.000 € ako je riječ o poduzetniku koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza za najamninu ili naknadu, u bilo kojem razdoblju unutar tri fiskalne godine.

Pri tom se uzimaju u obzir sve potpore male vrijednosti (zbrajaju se) neovisno o instrumentu, namjeni i razini davatelja potpore male vrijednosti.

EDIH Adria

Prijava

Osobne podatke prikupljene ovom prijavom koristit ćemo u skladu s Pravilima privatnosti.